У Мінадукацыі расказалі падрабязнасці пілотнага праекта па арганізацыі харчавання ў школах
Намеснік міністра адукацыі Сяргей Руды расказаў журналістам падрабязнасці пілотнага праекта па арганізацыі харчавання ў школах, перадае карэспандэнт БЕЛТА.
"Праект распрацоўваўся Міністэрствам адукацыі ў мэтах удасканалення харчавання дзяцей у школах. Патрэба ў распрацоўцы і правядзенні гэтага пілотнага праекта відавочная. Яна звязана з тым, што неабходна пастаянна ўдасканальваць харчаванне, улічваць узроставыя густы, змяненні дыетыкі, падыходаў у медыцыне. Таму неабходна ўдасканальваць метадалогію прыёму ежы. Прадастаўляючы харчаванне ў школе, неабходна ўлічваць і тое, што дзеці ядуць і ў сям'і, а не толькі разлічваць на тое, што ўсе калорыі атрымае дзіця ў школе. Таму мы, распрацоўваючы падыходы па пілотным праекце, прадугледзелі змяненні ў наборы прадуктаў харчавання, дыетыцы, прыгатаванні страў. Усе гэтыя змяненні распрацоўваюцца цяпер у раённых выканаўчых камітэтах, у адпаведных камбінатах школьнага харчавання, будуць узгоднены з санітарнымі службамі і будуць улічваць усе падыходы, звязаныя з сучаснымі поглядамі медыцынскіх, санітарных службаў, будуць улічваць абавязкова меркаванне бацькоў і дзяцей", - расказаў Сяргей Руды.
Паводле яго слоў, у пілотным праекце будзе ўдзельнічаць 21 школа ва ўсіх рэгіёнах Беларусі, у тым ліку сельскія школы. "Мы паспрабавалі прадугледзець розныя варыянты арганізацыі харчавання. Есці дзеці будуць у школе праз 3,5 гадзіны пасля пачатку работы школы. І да 6 гадзін знаходжання ў школе будзе прадастаўляцца харчаванне адзін раз. Так ёсць і сёння. Адзінае, мы прадугледзелі, што гэта будзе абед. Для ўсіх аднолькавы падыход. Пры знаходжанні больш за 6 гадзін у школе дзіця будзе атрымліваць двухразовае харчаванне, больш за 10 гадзін - трохразовае. Гэтыя падыходы ўжо даўно існуюць, даказалі сваю неабходнасць і ў пілотным праекце мы іх не мяняем", - адзначыў намеснік міністра.
"Мы спадзяёмся на тое, што кожнае дзіця, бацькі, кожны дырэктар і адміністратар школы ў гэтым пілотным праекце выкажуць сваё меркаванне па кожнай новай страве, якую мы зафіксуем. Вынікам пілотнага праекта мы бачым маштабіраванне прапанаваных змен на ўсю школьную сістэму адукацыі. Будзем спадзявацца, што ў выніку нам удасца ўдасканаліць і палепшыць харчаванне, зрабіць так, каб дзеці з'ядалі і спажывалі ўсё, што будзе гатавацца і падавацца ім у школьнай сталовай. Каб гэта харчаванне было смачным, падабалася і школьнікі яго атрымлівалі ў адзін і той жа час, - удакладніў Сяргей Руды. - Мы паспрабуем зрабіць так, каб дзеці, атрымліваючы гэта харчаванне, з радасцю яго елі. На фінальнай стадыі знаходзіцца распрацоўка даволі вялікай колькасці новых страў. Няма вялікага сакрэту ў тым, што не заўсёды з радасцю ядуць у школе рыбу і печань. Хоць гэта прадукты, якія неабходны ў дзяцінстве. Мы ж бачым і разумеем, што ў сучасных падыходах прыгатаваная нават рыба, печань і іншыя прадукты будуць спажывацца. Мы распрацавалі ўжо адпаведныя рэцэптуры, якія дадуць магчымасць, з нашага пункту гледжання, у пілотным праекце і ў далейшым даць дзіцяці тое, што яму падабаецца".
Пастановай Савета Міністраў зацверджаны пілотны праект па арганізацыі харчавання ў школах і гімназіях. У пілотным праекце Мінадукацыі, які накіраваны на вывучэнне смакавых густаў школьнікаў і ўдасканаленне арганізацыі харчавання, паўдзельнічае 21 беларуская школа: па тры ў кожнай вобласці і тры - у Мінску.
Сутнасць новых падыходаў у тым, што першы прыём ежы школьнікі будуць атрымліваць пазней (прыкладна праз 3,5 гадзіны пасля пачатку заняткаў), і гэта будзе абед. Паколькі дзеці прыходзяць у школу, паеўшы дома, прыгатаваныя стравы часта застаюцца незапатрабаванымі. Разам з тым ва ўстановах адукацыі, якія размешчаны ў сельскіх населеных пунктах, усе прыёмы ежы і іх час захоўваюцца.
Удакладняецца, што колькасць прыёмаў ежы залежыць ад часу знаходжання ва ўстанове адукацыі. Калі дзіця знаходзіцца ў школе ад 3,5 да 6 гадзін, належыць аднаразовае харчаванне, ад 6 да 10 гадзін - двухразовае, а калі больш за 10 гадзін - трохразовае. Прадугледжваецца, што дзённае і на яго аснове прыкладнае двухтыднёвае меню будуць распрацоўвацца з улікам смакавых густаў па выніках анкетавання бацькоў і вучняў.
Пілотны праект стартуе 19 снежня і завершыцца 30 красавіка 2023 года.
- Тэгі
- Харчаванне ў школах